Mitä tulee mahtaviin lomiin,Espanja on listan kärjessä hyvästä syystä.
Välimeren
rannikko on useita satoja kilometrejä, joten varmalle aurinko- ja rantalomalle
ei vedä mikään vertojaan. Espanja oli myöskin yksi kohteista, mistä ensimmäiset
chartermatkat alkoivat 50- ja 60-luvulla meille pohjoismaalaisille ja siitä
lähtien olemme matkustaneet siellä. Kohteet ovat toki muuttuneet vuosien
varrella huomattavasti, mutta Espanja on edelleen lähellä sydämiämme.
Manner-Espanja
on jaettu erilaisiin rannikkoalueisiin, joista jokaisella on oma viehätyksensä,
mutta kaikki tarjoavat pitkiä rantoja, uimalahtia, sinistä merta, kaunista
luontoa, pieniä ja suuria kaupunkeja, hyvää ruokaa, kulttuuria, nähtävyyksiä,
maailmanluokan golfia ja laajaa yöelämää.
Mantereen
suosituimmat alueet pohjoismaalaisten keskuudessa ovat tietysti Costa Blanca ja
Costa Del Sol, jotka jakavat rannikon ja molempien lähellä on suuret
lentokentät Alicante ja Malaga. Costa Brava on myös suosittu rannikko ja sen lähellä
Barcelona. Costa Dorada on Costa Bravan naapurialue, jolla on parempi sijainti
viljelyyn, joten sieltä löytyy monia oliivi- ja viinitarhoja. Tämän takia koko
rannikkoalue on vihreämpää. Costa de La Luz on hieman tuntemattomampi kohde
Espanjan kauniilla Atlantin rannikolla, jossa kaikkien Espanjan ystävien tulisi
käydä.
Pitkin
koko rannikkoa löydät lukuisia venesatamia, palveluita ja nähtävyyksiä sekä suojeltuja
historiallisia rakennuksia sekä uusia ja moderneja rakennuksia. Riippumatta
siitä, missä asut, kannattaa vuokrata auto ja tehdä leppoisia päiväretkiä.
Matkustamme paljon myös Espanjan saarivaltakuntaan, Baleaareille. Välimeren
kolme upeaa silmäterää sijaitsevat aivan Espanjan rannikon lähellä. Täällä on
miellyttävä välimerellinen ilmasto ja monet Euroopan parhaista rannoista
Mallorcalla, Ibizalla ja Menorcalla. Mallorca on näistä ylivoimaisesti
suosituin ja vierailluin saari.
Seuraava saariryhmä on Kanariansaaret, jotka sijaitsevat Atlantilla Afrikan
länsirannikolla, ja talvikuukausina saadaksemme aurinkoa ja lämpöä kohteet ovat
suhteellisen lyhyen lentomatkan päässä. Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote ja
Fuerteventura ovat tärkeimpiä lomakohteita Kanariansaarilla, ja kaikilla on oma
viehätyksensä ja ne vaihtelevat sekä ulkonäöltään että luonteeltaan.
Espanja on yksi maailman suurimmista turistimaista, jossa tietysti aurinko ja uinti ovat listan kärjessä, mutta hyvänä kakkosena tulee ruoka, joka on maailmanluokkaa. Pitkät ravintolavierailut nauttien espanjalaisesta ruoasta voi käydä melkein työstä. Myöskään golfaajia ei ole unohdettu Espanjassa, sillä mantereen rannikolla on yli 150 kenttää, jotka ovat kauniisti upotettuna upeaan luontoon, vuorenrinteiden alla tai meren läheisyydessä. Kaikilla Espanjan saarilla on myös hienoja golfkenttiä.
Valitse oma suosikki rannikko ja lomakohde, sillä
minne ikinä menetkin, Espanja toimii aina.
Pikatietoa Espanjasta
Kieli: espanja eri murteilla, mutta turistialueilla puhutaan englantia.
Valuutta: Euro, luottokortit hyväksytään useimmissa
paikoissa. Hieman käteistä on aina hyvä olla pienempiin kauppoihin jne. Nostat
rahaa pankkiautomaatista ja se toimii aivan kuten kotona.
Hintataso: Espanjan hinnat ovat hieman alhaisemmat kuin Suomessa.
Joissakin turistikohteissa ja hienoissa ravintoloissa hinnat voivat vaihdella
suuresti, joten tutustu menuun ennen ravintolan valintaa.
Vesi: Vettä kutsutaan nimellä Aqua ja suosittelemme ostamaan pullotettua vettä.
Sähkö: 220 volttia ja sama pistorasia kuin Pohjoismaissa.
Juomaraha:
Vapaaehtoista, mutta on tavallista jättää noin 5-10% esimerkiksi ravintoloissa ja hotellilla.
Rokotus: Ota yhteyttä lääkäriin tai rokotuskeskukseen hyvissä ajoin ennen lähtöä.
Apteekki: Suomen tapaan monia hyviä apteekkeja, joilla on
normaalit aukioloajat.
EU-vakuutuskortti: Vakuutuskassan sininen kortti koskee Espanjaa,
mutta vain ensiapua. Täydellisen suojan saamiseksi sinulla on oltava yksityinen
matkavakuutus.
Aika: Manner-Espanjassa ja Baleaareilla kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Kanariansaarilla
2 tuntia vähemmän kuin Suomessa. Muista, että lentoajat ilmoitetaan aina
paikallista aikaa.
Hyvä tietää: Kaikki hotellimajoitukset Manner-Espanjassa
edellyttävät turistiveroa, joka perustuu viralliseen hotelliluokkaan ja
yöpymiseen. Se maksetaan suoraan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä joko
käteisellä tai kortilla.
Manner-Espanja
5 tähden hotelli: 3 € per
henkilö/yö, enintään 7 yötä.
Hotelli 4 ja 4 +
tähdellä: 1,20 € per henkilö/yö, enintään 7 yötä.
Alemman luokan hotellit
ja huoneistot 0,60 € per henkilö/yö enintään 7 yötä.
Barcelona
5 tähden hotelli: 6,75 €
per henkilö/yö, enintään 7 yötä.
Hotelli 4 & 4 +
tähdellä: 6,27 € per henkilö/yö, enintään 7 yötä.
Alemman luokan hotellit
ja huoneistot 5,50 € per henkilö/yö, enintään 7 yötä.
Baleaarit
5 ja 4+ tähteä:
touko-lokakuu 4,40 euroa. Marras-huhtikuu 1,10 euroa.
4 ja 3+ tähteä:
touko-lokakuu 3,30 euroa. Marras-huhtikuu 0,80 euroa.
3-1 tähteä: touko-lokakuu
2,20 euroa. Marras-huhtikuu 0,55 euroa.
*Yhdeksännestä yöstä
alkaen vero puolittuu.
*Koskee kaikkia yli
16-vuotiaita
Ruoka ja juoma
Monet kulttuurit
ovat olleet mukana espanjalaisessa ruoassa ja vaikuttaneet siihen. Esimerkiksi
maureilta on saatu sahramia, sitruunaa, manteleita, kuminaa, mustapippuria ja
muskottipähkinää. Appelsiinit tulivat itse asiassa Kiinasta ja perunat,
tomaatit, paprikat ja maissit toivat Etelä- ja Pohjois-Amerikasta. Oliiviöljy
ja valkosipuli ovat tärkeitä espanjalaisessa keittiössä, ja ihmiset syövät
paljon lammasta, sian- ja vasikanlihaa sekä rannikolla kalaa ja äyriäisiä.
Turistina yhdistät
espanjalaisen ruoan usein tapaksiin ja paellaan sekä juomista sangriaan ja
Riojan viiniin.
• Tapakset olivat itse asiassa vain
välipaloja, eli pieniä aterioita, mutta nykyään niitä syödään kokonaisena
pääateriana ja pöydällä on monia erilaisia pikkuruokia.
• Paellan pääraaka-aineet ovat pääosin
riisi sahramin ja äyriäisten tai kanan kera, jotka on sekoitettu isossa
kattilassa tai pannulla. Ihannetapauksessa sitä tulisi syödä suoraan pannulta
ja monia eri variaatioita.
• Sangriasta on pohjimmiltaan tullut maan
kansallisjuoma, ja sen sanotaan tulevan sanasta sangre, joka tarkoittaa verta.
Periaatteessa klassisen sangrian tulisi sisältää punaviiniä, hedelmiä,
mausteita, jotain makeaa ja mieluiten jotain kuplivaa.
• Rioja-viini on maailmankuulu, ja
espanjalaiset itse juovat sitä mielellään ruoan kanssa.